CleanZien

I like to think about it as a method of do it yourself brain imaging, a way of turning on the lights in a person’s inner world, so that they and you can see what’s really going on.

Judy Rees; certified Clean facilitator en Certifier of Clean facilitators CEO

CleanZien

De quote van Judy Rees hierboven is de inspiratie voor CleanZien. Het reflecteert de manier waarop ik mijn fotografie gebruik in combinatie met Clean Language. De beelden achter de woorden in de eigen binnenwereld van mensen worden zichtbaar door middel van fotografie.

Clean Language

Clean Language is een krachtige methode om te communiceren met de ander zonder aannames te doen. Het gebruikt een set vragen en modellen waarmee je de ander, klanten, coachees en cliënten op een Cleane manier kunt begeleiden. De essentie is: gestructureerd, uitkomstgericht werken en aanname-arme vragen stellen. Door te werken met metaforen leert de ander wat er werkelijk speelt en worden beelden zichtbaar die achter de woorden leven en niet worden uitgesproken. Met fotografie maken we, zonder oordeel of aanname, de beelden werkelijk zichtbaar en ontstaat, contemplatief, CleanZien. Door de foto’s vast te leggen in een vorm (een boek of aan de wand, een collage of een tentoonstelling) verankert CleanZien het inzicht en wordt het blijvend. 

Fotografie als hulpmiddel voor een nieuwe richting.

Met fotografie kunnen mensen visualiseren waar het voor hen over gaat. Door zorgvuldig te luisteren naar hun verhaal, er samen naar te kijken, het te bespreken, ontstaan verschillende beelden. Die beelden diepen we verder uit met Clean language en komen tot de kern van waar het om gaat. Met de kern gaan we aan de slag. Het ontstane inzicht zetten we om in foto’s. Zo wordt zichtbaar wat onduidelijk en moeilijk was en mag het er zijn. En als iets duidelijk is en het mag er zijn, is het ook veranderbaar. Een CleanZien foto wordt dan een beeld van inzicht, een concept voor een nieuwe toekomst.

CleanZien is er speciaal voor hen die willen groeien. Los willen komen uit oude patronen en aan een nieuw perspectief willen werken.

CleanZien 1 op 1

Geloof gaf haar de kracht,
Een sterke vrouw te zijn.
Vol liefde gaf zij troost,
Aan hen die er nog zijn.
verloren_liefde
Beeld uit haar concept ‘Onbeantwoord’
Een tentoonstelling over verloren liefde.
Al een tijdje werkloos, nu volgt ze haar droom.
Een stageplek als masseuse en
StijlMedewerker in een galerie,
Wellicht een eigen onderneming.

CleanZien 1 op 1

Jij hebt iets waar je mee zit. Je bent bijvoorbeeld werkloos of een liefde verloren. Het duurt al wat langer en je wilt er iets aan doen. Alleen, dat vind je lastig. Je komt er eigenlijk niet uit en je zoekt iemand die je wil helpen. Dan is een contemplatief CleanZien fotosessie iets voor jou.

Contemplatieve fotosessie, wat is dat?

Contemplatief komt van contemplatie en wordt ook wel Miksang genoemd. Het betekent letterlijk “het scheiden van iets uit zijn omgeving” (bron Wikipedia). Contemplatief heeft verschillende overeenkomende betekenissen namelijk; beschouwend, nadenkend, mediterend. Miksang komt uit het Tibetaans en betekend ‘goed oog’, waarbij goed de betekenis heeft van het goede en oog staat voor bewust kijken. In een contemplatieve fotosessie gaan we precies dat doen; beschouwen, nadenken, zonder oordeel kijken. We nemen de tijd om te beschouwen, te onthaasten en kijken langzaam. We zien, clean en vanuit een geest die kalm en stabiel is.

Het doel

We kijken naar dat wat lastig is. Door middel van Clean Language (afgekort; clean) doorlopen we jouw kijk op waar je mee zit. Clean vragen zijn vragen die er voor zorgen dat ik, als je begeleider, je zonder oordeel kan helpen. Niets is goed of fout, als vragensteller blijf ik neutraal. Ik faciliteer je zodat jij zelf inzichten kan vinden, met als doel dat je anders naar het onderwerp kunt gaan kijken.

Fotograferen

Als je inzichten hebt verkregen komt de fotografie om de hoek. Door middel van een fotowandeling, meestal in de natuur, gaan we aan de slag met die inzichten. We associëren in beeld zaken als jouw gevoel, jouw inzicht, jouw plezier, jouw verdriet, jouw oplossing.

Jouw boek

Na de wandeling bespreken we de foto’s en kies jij die foto’s uit die het beste bij jouw oplossing passen. We laten de zaken nog eens passeren en schrijven korte teksten erbij. Daarvan maak ik een fotoboek. Jouw reis in foto’s als anker voor de toekomst.

Zij deden het ook

Met de CleanZien anders kijken fotowandeling leren zien.

Na een heftige periode van ziek zijn. Een portret om het leven te vieren.

 
 

Zefanja in beweging, artistiek en zwart wit

 

Jong,  zelfverzekerd en ook nog teener. Zin in het leven.